Notícies

Dilluns, 13 de març de 2017

L'Associació Medieval presenta el nou drac

Mesura 8,5m de llarg i 4m d' alçada i està articulat per dotar-lo de moviment realista


L'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi estrenarà un nou drac aquesta Setmana Medieval. La icònica figura s'ha presentat en un acte a l’església de Sant Francesc de Montblanc l'11 de març, al que han assistit més de 300 persones.

 

El drac és un dels més grans de Catalunya i està articulat en diferents parts del cos, per incrementar-ne la versemblança i les possibilitats teatrals. Mesura 8,5 metres de longitud i 4 metres d' alçada, i compta amb un sistema articulat a les cames que fa que es moguin mentre avança, portat per dues persones. Les ales són abatibles, i el coll, la mandíbula i la cua també són articulats, amb l' objectiu d' augmentar-ne el realisme.

 En el procés de construcció del nou drac encarregat per l'Associació Medieval han participat quatre empreses catalanes: Ovni Medialab (direcció del projecte), Protopenedès (modelat i construcció), Ferroluar (disseny i construcció de l'esquelet) i Quagga (modelat, escultura i pintura). El projecte ha inclòs un extens estudi morfològic inspirat en fauna real -potes d' aus, dents de cocodril, etc- i fins tot dinosaures per realitzar esbossos a mà i posteriorment renders en 3D abans d' iniciar-se la construcció.

Aquest drac s' estrenarà durant l’espectacle més emblemàtic de la festa, la  representació de la Llegenda de Sant Jordi el proper 22 d'abril, on hi apareixerà cada any. Joan López, president de l'Associació Medieval, explica: “El drac culmina el redisseny escenogràfic i artístic de la representació, iniciat fa tres anys, en el qual s'han inclòs entre altres elmapping sobre la muralla. Alhora, és una forma de celebrar el trentè aniversari de la festa, amb la renovació d' un dels elements més simbòlics de la seva iconografia”. I hi ha afegit: “Esperem que es converteixi en un símbol. Tenim un drac únic per a una festa única”. Davant l’emoció i expectació dels assistents a la presentació, expresidents de l’Associació Medieval van córrer la cortina darrera la qual s’amagava la impressionant bèstia.

Suport institucional al projecte

El projecte de construcció del nou drac ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Montblanc i la conselleria de Cultura de la Generalitat. Durantla presentació del nou drac, Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona ha destacat “la força que empeny aquesta festa, i l’esperit cultural que vibra a Montblanc”. De la seva banda, l’alcalde Josep Andreu ha instat l’Associació Medieval a ser “més agosarats i folls. Sant Jordi i el drac ens ajuda a traspassar fronteres”. El delegat del Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, considera que projectes com aquest “sols són possible quan la gent de les entitats culturals tiren endavant i fan que la sang de la cultura catalana no s’aturi”. A la presentació han assistit també el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i regidors del consistori montblanquí.

Atenció als mitjans de comunicació:

premsa@setmanamedieval.cat

Nria T: 618 110 940

Eva T: 661 859 015