Corts Catalanes de 1414:

Vols saber com eren les Corts medievals que es feien a Catalunya?
Vols conèixer de prop els inicis de les nostres institucions polítiques?


A Montblanc tens una oportunitat única per endinsar-t'hi amb la representació de les Corts Catalanes de 1414. Tot admirant el marc històric real en què van tenir lloc, descubrireu les corts més democràtiques que es feien a l'Europa medieval.

Les Corts Catalanes de 1414

En el marc incomparable i majestuós de l'església de Santa Maria la Major de Montblanc, La representació de les Corts Catalanes de 1414 esdevé un espectacle ple de rigor, però també ple de poesia i bellesa, que ens transporta al bell mig del segle XV. Un acte on hi participen més de 500 persones entre nobles, bisbes, notaris, cavallers, síndics, gent del poble, banderes, soldats i d'altres personatges de l'època.

Antecendents històrics

Un cop mort Martí l'Humà (1412) sense descendència, representants dels nobles catalans, aragonesos, valencians i de tota la Corona d'Aragó es reuneixen a Casp, per tal de decidir quina serà la descendència al tron. Aquesta reunió serà coneguda com el compromís de Casp i es decidirà la corona entre dos candidats: Jaume d'Urgell i el Trastàmara Ferran el d'Antequera, provinent del parentiu de la corona d'Aragó amb la cort de Castella.

La tibantor entre els nobles catalans, partidaris de Jaume d'Urgell, i els nobles de la resta de la Corona d'Aragó, partidaris de Ferran el d'Antequera, farà que aquest sigui escollit com a nou comte-rei. Això implicarà una guerra de successió pel tron entre els dos candidats i, posteriorment, l'entrada del rei castellà dins de les Corts Catalanes.

A les Corts Catalanes de 1414, celebrades a la vila de Montblanc, el rei Ferran el d'Antequera va demanar diners a les corts per tal de poder dur a terme els seus afers d'estat. La suma pujava a 82.000 florins, i no li foren concedits, ja que el monarca no acceptà els 47 punts de l'extens memorial de greuges. El que es va fer palès en aquesta reunió de Corts de 1414, fou la tibantor existent entre els nobles catalans, defensors de llurs glòries, i l'autoritarisme del rei castellà, el Trastàmara Ferran el d'Antequera.

Aquest és, a grans trets, l'argument de la Representació de les corts catalanes de l'any 1414. Sens dubte, un dels actes amb més rigor històric de la Setmana Medieval.

Fotografies de l'acte:

Horaris:

Preus:

Gratuït

Lloc:

Església de Sta. Maria