Notícies

Dimarts, 7 de maig de 2019

La 32a Setmana Medieval esgota les entrades dels grans espectacles i es clou amb èxit de visitants

Enguany, el president Quim Torra ha rebut l'espasa d'honor de l'Associació Medieval


La Setmana Medieval de Sant Jordi de Montblanc va tancar, diumenge passat al vespre, la 32a edició de la festa amb un balanç molt satisfactori. La festa va començar precisament la diada del patró de Catalunya, el 23 d’abril, i es va cloure amb la representació de les Corts Catalanes del 1414 i el tradicional lliurament de l’espasa d’honor de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, que n’és l’organitzadora. Malgrat l’estret calendari, just sortint de les vacances de Pasqua i la jornada electoral del 28 d’abril, la festa va atraure altre cop milers de visitants d’arreu del país, tal i com s’havia previst. 

 

El pregó de la festa, a càrrec de l’escriptor Màrius Serra, el 26 d’abril, va ser molt celebrat i va tenir un to reivindicatiu vers la llengua, la cultura i les llibertats nacionals. Serra va donar el tret de sortida a dos caps de setmana a seixanta representacions d’una vintena d’espectacles de gran i petit format. Enguany, les entrades de les dues representacions de l’espectacle de la Llegenda de Sant Jordi, amb un aforament per a 3.000 persones, es van vendre totes. Igualment es va omplir el pavelló del Casal Montblanquí per Les Nits Malignes, la nit de concerts amb els grups Smoking Souls i Crim. A destacar també la bona acollida de públic de l’estrena de la principal novetat de la festa d’enguany, «Justa i Honor». El nou torneig nocturn va vendre totes les entrades -prop de 900 -  previstes per a la única representació de dissabte passat a l’entorn del Pont Vell. L’èxit del Sopar Reial va tornar a assolir el rècord i els 450 tiquets posats a la venda es van esgotar en menys de dues hores. 

 

“El cavaller de la llibertat”

L'acte de cloenda va ser aquest diumenge passat, amb la representació de les Corts Catalanes del 1414, un espectacle recuperat l’any passat i que va omplir amb centenars de persones l'església de Sant Maria. L'espectacle narra unes corts convocades després de la mort sense descendència del darrer rei del llinatge català, Martí l'Humà, pel nou monarca castellà, Ferran d'Antequera, que va marxar-ne sense haver aconseguit gran part de les seves demandes. A la cloenda assisteixen els principals protagonistes de la festa acompanyats de les diferents comitives. Cada any, s’hi lliura l'espasa d'honor de l'Associació Medieval, un reconeixement a la trajectòria en defensa de la cultura i les tradicions. Els darrers anys, han rebut l'espasa l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos estan actualment empresonats i són jutjats pel Tribunal Suprem. I també han rebut l’espasa els exconsellers Meritxell Borràs i Toni Comín, encausada judicialment i a l'exili, respectivament. 

 

Enguany, s'ha atorgat al president de la Generalitat, Quim Torra, bon coneixedor de la festa, de la qual en va ser amfitrió quan era el director del Born Centre Cultural i la Setmana Medieval es va presentar a Barcelona. En rebre l’espasa, el president va confessar: «Em tremolen les cames...Estic molt emocionat» i en el seu discurs va remarcar la importància de Sant Jordi  - «símbol de lluita, força i determinació. El cavaller de la llibertat»- en la història i la cultura nacionals. «És un combat per la voluntat de ser i la de ser lliures. Mirem al futur i al país que hem de construir entre tots», va dir Torra. De la seva banda i en el seu discurs Joan López, president de l’Associació Medieval, va instar al mandatari català a que «cuidi i pensi més en la cultura popular» i en el teixit associatiu, tot recordant que l’entitat «fa cultura, que és llibertat». López va agrair «als centenars de persones que amb el seu entusiasme fan possible la Setmana Medieval». 

 

Una estona abans de la cloenda, el president Torra també va ser rebut a l'Ajuntament de Montblanc, on va signar al llibre d'honor del consistori. La cloenda va comptar amb l'assistència de l'alcalde de Montblanc, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona i el diputat de Cultura a la Diputació de Tarragona, entre altres representants institucionals.

Atenció als mitjans de comunicació:

premsa@setmanamedieval.cat

Núria T: 618 110 940

Eva T: 661 859 015